Ashton Lake House

The Client wanted to have a low maintenance, durable set of materials which included the integration of his steel craft into the House so provided all the exposed structural steel columns identified in the House as 2 pot lacquer gloss finish columns and skeletal steel frame elements at the Entry, Lake Deck and West Courtyard. The Client required robust materials to handle the intergenerational family and dogs.

The blue glass wall cladding makes reference to the sky and water being reflective, cool, calming and shimmering. With secret fixed glass wall cladding it was designed to be a sustainable enduring solution, low maintenance and sophisticated.

A unique approach to the creative process. Every project begins with an idea, but it’s what happens to that idea along the way that counts.

Construction Method

Masonry concrete block on reinforced concrete foundations and reinforced, filled concrete block retaining walls and Ground Floor walls. Midfloor Comflor with integrated piped underfloor heating by heatpump system. First Floor structural steel frame with light timber frame construction infill. Profiled metal roof and aluminium composite panel fascias. Client provided steel blade fins and columns manufactured in his workshop. South Light to Stair and Lift Core curtain wall frameless glass with stainless steel spider fixings.

Resource Consent Constraints

The site is Residential Zone and within the Environmental Protection Overlay requiring a minimum setback of 50m from a Peat Lake/Wetland. Resource Consent was required as the envelope encroached on the EPO. The New House takes advantage of the Lake views pushing forward of the Existing House. Location of access way/driveway is down the East side, with the Garage being tucked in under, avoiding Garage Door Architecture. There is no work within drip lines of existing trees and there was no removal of any trees. Careful consideration for the precise location of the building was required to balance between minimising excavation and maximising the cantilever encroaching into the EPO.

Our Design approach was to create a Sustainable building intended to last, to allow intergenerational succession and adaptability. Cantilevers and flying eaves provide protection for the building and claddings. The exterior of the building is schist, concrete block, aluminium and glass designed for minimal maintenance and endurance. North facing cantilevered roof and decks provide passive solar control. Stone walls, concrete block and concrete floors provide thermal mass. Large sliding doors provide natural cross ventilation and protection. The automated louvres both sides of the House are orientated to control sunlight to penetrate deeper into the spaces when required. Small windows and solid construction protect against prevailing winds and the harsh West sunlight.

The panoramic views are maximised by the location of the New House recessed into the earth while projecting towards the Lake. A layering of spaces, with large expanses of sliding glass walls that dematerialise boundaries, connecting multiple spaces. They are open and transparent but subtly private. The Design controls and tempers the views like a classic camera or telescope, framed by the black steel fins, polished concrete, honed concrete block and cantilevered canopy.